Till innehåll på sidan

Yrkesdansarutbildningen

Den svenska dansens framtid börjar här.

Du som känner dansen bubbla i blodet har ett lätt gymnasieval: Kungliga Svenska balettskolan är Sveriges enda institution som utbildar professionella dansare på gymnasienivå.

Vår uppgift är att utbilda yrkesdansare för danskonstens olika områden inom gymnasieskolans ram och läroplan. För antagning krävs förutom goda fysiska förutsättningar och grundläggande danskompetens också behörighet till gymnasieskolans yrkesprogram.

Yrkesdansarutbildning

Yrkesdansarutbildningen har två nationella profiler, en för klassisk balett och en för modern nutida dans. Väljer du att söka till båda profilerna blir du kallad till bägge färdighetsproven, men kan bara börja på en av profilerna. Målet för utbildningen är att eleverna ska bli anställningsbara på nationella och internationella dans- och balettscener.

Här kan du se

Kungliga Svenska balettskolan har riksintag och antagning för elever från hela Norden. Du kan läsa mer om yrkesdansarutbildningen och antagning på Skolverkets websida Skolverket

Elevhem

Elever i gymnasiet som inte har hemort Stockholm bor på Kungliga Svenska balettskolans elevhem i Skärholmen, med ca 20 minuters resa till skolan. Elevhemmet riktar sig i första hand till elever på yrkesdansarutbildningen och i andra hand till elever på den förberedande dansarutbildningen. Eleverna är garanterade plats och betalar en månadskostnad som förutom boendet även inkluderar frukost och middag på skoldagar och frukost, lunch och middag på söndagar. Elevhemmet är bemannat dygnet runt. Eleverna bor tillsammans två och två.

 

Läs mer om:

Read more about:

Dela:
Kategorier: