Till innehåll på sidan

Skolfakta

Kungliga Svenska balettskolan Sveriges enda professionella yrkesdansarutbildning inom grund- och gymnasieskolan

På Kungliga Svenska balettskolan går ca 150 elever från åk 4 - gy III och IDS (International Dance Students).

Skolan ligger i Münchenbryggeriet som fram till 1971 var ett fungerande bryggeri. Bryggeriet startade 1857 och tog namnet Münchens Bryggeribolag efter den bayerska bryggeristaden. Riddarfjärdens is användes för att kyla ner dryckerna och som mest hade bryggeriet en kapacitet på 60 000 flaskor i timmen.

1974 övertog Stockholms Stad lokalerna. Efter många politiska turer med skiftande förslag för husets framtid fattades slutligen beslut att bland annat förlägga en skola i lokalerna. En kraftig opinion mot rivningarna i Stockholms innerstad räddade Münchenbryggeriets vackra fastighet åt eftervärlden.

1981 inrättades den skola som i dag heter Kungliga Svenska balettskolan.

För dansutbildningen specialritades danssalar och en scen. Skolan har idag 11 dansstudios och 8 teorisalar. Riddarfjärdsteatern, Kungliga Svenska balettskolans egen teater, har plats för 260 gäster. Det finns ett bibliotek, en trevlig matsal, två musiksalar, en datasal och ett välutrustat gym där eleverna bl.a. får sin rehabträning vid skada.

Samtliga elever erhåller SL Terminskort Plus kostnadsfritt.

Kungliga Svenska balettskolan har riksintag

Elever i gymnasiet som inte har hemort Stockholm bor på Kungliga Svenska balettskolans elevhem i Skärholmen, med ca 17 minuters resa till skolan. Elevhemmet riktar sig i första hand till elever på yrkesdansarutbildningen och i andra hand till elever på den förberedande dansarutbildningen. Eleverna är garanterade plats och betalar en månadskostnad som förutom boendet även inkluderar frukost och middag på skoldagar och frukost, lunch och middag på söndagar. Elevhemmet är bemannat dygnet runt. Eleverna bor tillsammans två och två.

HÄR kan du läsa mer om Kungliga Svenska balettskolans elevhem

 

 

Dela:
Kategorier: