Samarbete med LAAC, Paris

”Out of the desire to guide, teach, show, lead, build, and transmit... we created LAAC, L’Atelier d’Art Chorégraphique.” säger Clairemarie Osta och Nicolas Le Riche på LAAC.

LAAC, som de tillsammans startade 2015, ligger i Théâtre des Champs-Elysées i Paris. En teater med svenska anor. Svenska Baletten i Paris, Les Ballets Suédois, var en balettensemble, verksam i Paris 1920–25, med hemmascen på just Théâtre des Champs-Elysées, men med turnéer såväl i Europa som USA. Förebild var den Ryska baletten och Sergej Djagilev, som hade verkat sedan 1909. Under fem år satte Svenska baletten upp 24 olika produktioner där många av tidens främsta tonsättare och bildkonstnärer var representerade.

I och med att Clairemarie Osta är konstnärligt ansvarig för den klassiska balettutbildningen på skolan har ett samarbete mellan LAAC och Kungliga Svenska balettskolan initierats. I år framför elever på den klassiska profilen i gymnasiet en koreografi på Vårföreställningen, av Anna Guillermin, tidigare elev vid LAAC.

Den 17-25 juni kommer också 13 elever från gymnasiet och IDS att vara i Paris för att träna, repetera och, tillsammans med eleverna på LAAC, medverka i deras föreställning på Théâtre des Champs-Elysées.

Resan har gjorts möjlig tack vare stöd från Carina Ari Stiftelsen. 

För dig som vill veta mer om LAAC koreografiska plattform 2018 ...   

 

Se bilderna från repetitioner och föreställning här...              

Dela:
Kategorier: